Bos Seafood beschikt over het MSC-certificaat. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het keurmerk houdt geen rekening met welzijn van dieren.

MSC is in 1996 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, maar is sinds 1999 een onafhankelijke organisatie. Het is een internationale organisatie die de standaard heeft ontwikkeld waarmee onafhankelijke certificeringsbureaus het keurmerk kunnen toekennen aan producten uit de duurzame visserij. MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren te bevorderen en te belonen. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. MSC-keurmerk is een topkeurmerk  vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Kenmerken

Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen:

  • Goed en doeltreffend beheer van de visserij-activiteiten
  • Geen overbevissing op het visbestand
  • Behoud van het ecosysteem.

MSC-vissoorten

In Nederland zijn onder andere haring, schol, makreel, zalm, tonijn, koolvis, mosselen, Hollandse garnalen en heek met MSC-keurmerk verkrijgbaar. Jaarlijks komen er nieuwe soorten bij.