Acht dagen later dan oorspronkelijk voorzien, werd op 13 juli met de nodige luister het mosselseizoen 2011 geopend in Yerseke.

De verdaging is het gevolg van dagelijkse bemonsteringen, die geen groen licht geven zolang de mossel niet aan de hoge eisen van kwekers en handelaars voldoen. Mosselen zijn en blijven – alle technische evoluties ten spijt – een op en top natuurproduct dat zich niet laat leiden door menselijke agenda’s.

Volgens Pieter Bos van Bos Seafood uit Blokzijl gaat dit jaar noch de uitzonderlijke kwaliteit noch de enorme opbrengst van het topjaar 2010 zullen gehaald worden. Dit betekent echter geenszins dat de mossel dit jaar minderwaardig zou zijn of dat er een schaarste op de markt moet verwacht worden. Integendeel, maar niet alle jaren kunnen topjaren zijn en de natuur bepaalt de regels van het spel zonder dat de mens daarop een ingrijpende impact kan uitoefenen. Zo waren vorig jaar de mosselen uit de Oosterschelde begin juli al van een topkwaliteit en volgenden deze uit de Waddenzee wat later. Dit jaar is het om onverklaarbare redenen net andersom. Aanvankelijk zou het seizoen 8 dagen eerder startendat de 8 extra dagen hun vruchten afwerpen en dat de kwaliteit de eerst komende dagen wellicht nog iets zal verbeteren.

In Yerseke stonden de vele vrachtwagen met al klaar om in allerijl de eerste ladingen verse mosselen naar België brengen. Het is immers bekend dat het ongeduld van de Belgen er vorig weekend toe leidde dat er dissidenten en kapers op de markt waren, die voor de officiële opening al of niet echte Zeeuwse mosselen aanboden. Tenzij Nederland massaal aan een inhaalbeweging begint, zal ook dit seizoen tweederde van de productie naar de zuiderburen gaan, die bovendien ook nog een groot deel van de 15% voor de inlandse markt in Nederland komen consumeren. Kwekers en handelaars dromen er hardop van dat de mossel in eigen land ooit even verankerd zal zijn in de Nederlandse eetcultuur als bij de buren. Daarom plannen ze in de komende maanden een ‘Mossel-roadshow’ om met demonstraties en recepten dit prachtige natuurproduct van eigen bodem te promoten.
Relatie tussen het weer en de mosselen
Er is een link tussen enerzijds het weer en de weersevolutie en anderzijds de mosselproductie en -kwaliteit. Met een grote zekerheid is er een correlatie tussen de kwaliteit en het volume van een mosseloogst en het weer in de eraan voorafgaande winter en lente. De natuurlijke vijanden van de mossel zijn immers minder goed bestand tegen lage wintertemperaturen, terwijl een zonnig voorjaar garant staat voor extra planktonproductie, het voedsel van de mossel.
Dat de mossel er dit jaar een weekje langer over doet om aan de hoge kwaliteitsnormen van de Zeeuwse mosselboeren te voldoen, is toe te schrijven aan het extreem droge voorjaar en vooral aan het enorme onweer op 28 juni. De verdere evolutie van dit mosseljaar hangt af van het weer in de nu nog prille zomer.
Het eetgedrag van de mens is ook weersafhankelijk. Winterdepressies leiden tot ongemakken als moeheid en lusteloosheid en tot een extra behoefte aan koolhydraatrijk voedsel. Omdat koolhydraten tot ongewenste kilo’s leiden, is er een gouden raad: Eet vaker lekkere en gezonde mosselen!